Super User

Super User

Harta stațiunilor

Tuesday, 14 November 2017 00:00

Despre noi

Tuesday, 14 November 2017 00:00

Asociatia Nationala a Statiunilor Balneare si Balneoclimatice din Romania avand drept scop aplicarea Directivei UE nr. 24/2011 a Parlamentului European si a Consiliului European, prin care se urmareste crearea unei filiere turistice balneare si balneoclimatice, a unor centre pilot.

Principalele obiective ale Asociatiei Nationale a Statiunilor Balneare si Balneoclimatice din Romania si care se regasesc si in Strategia de Dezvoltare a Turismului Balnear, realizat in anul 2009 de firma franceza Detente Consultants sunt:

 • ofera asistenta strategica si tehnica statiunilor care ar dori sa se asocieze intr-o astfel de retea;
 • ajuta statiunile balneare si balneoclimatice sa gaseasca finantarile necesare ;
 • vegheaza la buna derulare a proiectelor de investitie si la respectarea standardelor urbanistice si turistice elaborate in cadrul asociatiei ;

In conformitate cu planul de actiuni, cuprins in strategia de dezvoltare a turismului balnear, coerenta de ansamblu a retelei va fi in sarcina asociatiei (promovare, creare de marci, proiecte).

Eveniment 2

Thursday, 28 September 2017 00:00

abc...

Eveniment 1

Thursday, 28 September 2017 00:00

abc...

Târgu Neamţ

Monday, 18 September 2017 00:00

PREZENTARE

Orasul Targu Neamt reprezinta una dintre cele mai vechi asezari locuite din zona Moldovei datand din neolitic si epoca bronzului. Din punct de vedere al dovezilor scrise, orasul este atestat documentar la sfarsitul anilor 1300 in Letopisetul Novgorodului, din timpul domniei lui Petru Voda, atunci cand se construieste si Cetatea Neamtului. In secolele XVII si XVIII urmeaza o perioada de decadere economica a orasului, mai ales ca in aceasta perioada Mihail Racovita distruge Cetatea Neamtului la cererea turcilor.

Perioada de revenire a orasului Targu Neamt are loc in secolul al XIX lea odata cu venirea evreilor si a transilvanenilor. In anul 1863, reformele lansate de A. I. Cuza privitoare la secularizarea averilor manastiresti, a permis orasului Targu Neamt sa devina de sine statator si nu sub conducerea si stapanirea Manastirii Neamt. In perioada comunista, orasul Targu Neamt nu a prezentat un interes deosebit pentru autoritati fapt ce a facut ca orasul sa nu mai ajunga la situatia infloritoare din perioada interbelica si antebelica.

Dupa revolutia din 1989, urmeaza o primă perioada de decadere si reorganizare, dupa care orasul incepe sa se indrepte spre o noua perioada de dezvoltare si inflorire. In prezent, populatia orasului Targu Neamt numara aproximativ 21.000 locuitori iar principala activitate si sursa de venituri pentru oras o reprezinta turismul. Singurele industrii importante ramase sunt cea a prelucrării lemnului, cea textilă si cea a prelucrarii metalelor.

Flora actuala din zona Targului Neamt este reprezentata prin paduri, pajisti, vegetatie de lunca si vegetatie specifica versantilor cu terenuri degradate. In ce priveste fauna, aceasta este caracteristică zonei subcarpatice din apropierea oraşului si cuprinde urmatoarele specii: caprioara, mistretul, jderul, vulpea, iepurele si ursul care rareori coboara din zona montana, extinzandu-si arealul in dealurile subcarpatice.

Obiectivele turistice situate in orasul Targu Neamt sau in apropierea acestuia sunt:

Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt – muzeul functioneaza in cladirea fostei Scoli Domnesti din Targu Neamt unde a invatat scriitorul Ion Creanga si cuprinde colectii valoroase de ceramica apartinand culturilor Cucuteni, Precucuteni si Starcevo-Cris. In curtea muzeului este amenajat parcul “Tara lui Creanga” unde turistii vor intra in atmosfera copilariei scriitorului cu personajele ce amintesc episoade din “Amintiri din copilarie”, cat si povesti ca “Punguta cu doi bani”, “Capra cu trei iezi”, povestea omului lenes din “Prostia omeneasca”.

Muzeul “Neculai Popa” Tarpesti – Neamt – Muzeul a fost infiintat in anii saptezeci in gospodaria artistului popular Neculai Popa si reprezinta astazi unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee din Moldova.

Casa Memoriala “Ion Creanga” – aflata in Humulesti, aproape de malul Ozanei, casa este unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale din judetul Neamt si reprezinta un tipic monument de arhitectura populara ramas neschimbat timp de 150 de ani.

Casa Memoriala “Veronica Micle” – este casa in care Veronica Micle a venit deseori in cursul vietii sale sa locuiasca aici. Expozitia permanenta a muzeului este consacrata vietii si activitatii literare a muzei poetului nostru national, Mihai Eminescu, cu obiecte si documente care au apartinut acesteia.

– Casa Memoriala “Visarion Puiu” ,  Muzeul “Mihail Sadoveanu” – aflata in com. Vanatori este  casa in care scriitorul Mihail Sadoveanu si-a petrecut amurgul vietii. Muzeul imbina valoarea sentimentala si istorico-literara oferita de Sadoveanu cu arhitectura deosebita a cladirii, inspirata din vechile constructii din zona.

Casa Memoriala “Alexandru Vlahuta” – situata in satul manastiresc din comuna Agapia este locul unde s-a nascut si a copilarit scriitorul Alexandru Vlahuta.

Cetatea Neamtului – a fost construita in timpul lui Petru I Musat (1375 – 1391) si intarita de Stefan cel Mare (1457-1504), cetatea a fost in Evul Mediu principala fortificatie care apara capitala statului medieval Moldova, Suceava, dinspre sud. Odata cu distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717, Cetatea Neamt isi pierde total importanta militara si ramane in paragina. In prezent, aceasta a fost restaurata si vizitatorii pot admira diferitele Sali ale cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria si dormitoarele.

Monumentul Eroilor (Culmea Plesu) – a fost ridicat intre anii 1938-1939 in cinstea soldatilor din primul batalion romanesc de vanatori de munte, constituit la Targu Neamt si cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Monumentul a fost inaugurat in prezenta Regelui Carol al II-lea si a primului-ministru Armand Calinescu.

Statiunea Baile Oglinzi – statiune renumita in perioada interbelica, aflata intr-o perioada de declin pana in toamna anului 1998, cand s-a redeschis intr-o forma noua, modernizata si baza de tratament cu bai calde la cada, impachetari cu parafina, bai galvanice, magnetodiaflux, curenti dinamici, ultrasunete, masaj si gimnastica medicala. Statiunea ofera conditii pentru tratamentul afectiunilor aparatului respirator, nevrozelor astenice, pentru petrecerea convalescentei sau a unei concediu placut si reconfortant.

Statiunea Balneoclimaterica si Recuperare Medicala Baltatesti – statiunea dispune de 500 de locuri iar baza de tratament cuprinde 75 cabinete (electrofizioterapie, bai NaCl, impachetari cu namol, bai plante, parafina, masaj, sauna, bazin hidrokinetoterapie).

Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragos Voda” – este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa.

“Codrii de arama”se intinde pe o suprafata de 10,2 ha si  cuprinde in cea mai mare parte goruni seculari.

“Padurea de argint” –  se intinde pe o suprafata de aproximativ 2,4 ha si este alcatuita dintr-un arboret de mesteacan de 200 de ani.

Depozitul de armasari Dumbrava“Herghelia Mariei Sale” – este situat la 10 km de Targu Neamt pe locul grajdurilor domnesti ale lui Stefan cel Mare, pastorite de comisul Manole Jder, asa cum ne sunt descrise in romanul lui Sadoveanu.

Manastiri ortodoxe situate in apropierea orasului Targu Neamt:

Manastirea Agapia – aici poti admira picturile lui Nicolae Grigorescu din interiorul bisericii manastirii

Manastirea Varatec – aici este mormantul Veronicai Micle

Manastirea Neamt – aici este cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca din Moldova

Manastirea Secu – aici este mormantul Episcopului Mitropolit Varlaam al Moldovei

Manastirea Sihastrie – aici este mormantul Parintelui Cleopa

Schitul Sihla – de aici, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora, locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul.

Manastirea Horaita – este unica ca stil architectural deoarece prezinta elemente din arhitectura romano-bizantina cu influente rusesti

Cazare:

Orasul Tg Neamt alaturi de satele din subordine ofera o gama larga de posibilitati de cazare.

 

TRATAMENT BALNEAR

Poziție geografică

Stațiunea este amplasată în centrul comunei Bălțătești, județul Neamț, la aproximativ 33 km N de reședința județului – municipiul Piatra Neamț- și la 12 km S de orașul Tîrgu Neamț, pe drumul național 15C, care face legătura între cele două localități.

Printre serviciile de care puteți beneficia în cadrul stațiunii se numără cele de balneofizioterapie și recuperare medicală, servicii ce se desfășoară în cele 75 de cabinete medicale ale bazei de tratament.

Stațiunea Bălțătești dispune de 4 hoteluri de 2 stele, cu o capacitate totală de 500 locuri.

Slănic Moldova

Monday, 18 September 2017 00:00

Stațiunea Slănic-Moldova este o stațiune cu caracter permanent, cu o climă temperată, cu aer foarte curat, renumită pentru izvoarele sale cu ape minerale vindecătoare, calitățile acestor ape au fost confirmate prin obținerea a numeroase medalii internaționale.

Această staţiune este botezată: „Perla Moldovei”, are amenajate mofete pentru a se putea folosi în scop terapeutic gazul natural mofetic la izvoarele 3 şi 11 cu provenienţă legată de fenomenele vulcanice din Munţii Harghita.

Indicaţiile medicale pentru această staţiune au fost determinate ca urmare a unor cercetări ştiinţifice asupra parametrilor constituienţi ai apei, încât se fac atât cure interne cât şi cure externe împărţite pe izvoare.

Indicaţii terapeutice

 • gastrite cronice hiperacide, hipoacide
 • ulcere gastrice
 • afecţiuni duodenale
 • afecţiuni hepatobiliare( colecistite, dischinezii biliare)
 • afecţiuni de nutriţie
 • afecţiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare
 • afecţiuni cardiovasculare
 • afecţiuni ale nervilor periferici
 • afecţiuni post-traumatice
 • nevroze astenice
 • boli reumatismale degenerative şi diartritice
 • afecţiuni respiratorii(astm alergic, rinosinuzite cronice)
 • afecţiuni ginecologice
 • afecţiuni asociate

Resursele de tratament

Apele minerale bicarbonate, carbogazoase, sodice, hipertonice, hipotonice.
Microclimat de salină, gaz de mofetă, bioclimat de odihnă, relaxare.

Proceduri

Se face cură internă cu ape minerale; aerosoli, băi cu apă minerală încălzită, inhalații cu ape minerale și medicamente adecvate prescrise, kinetoterapie, hidroterapie, psihoterapie, meloterapie, electroterapie, gimnastică medicală, mofetoterapie.

Contraindicaţiile Mofetoterapiei

 • cardiopatie ischemică cu crize fecvente
 • infarct miocardic recent
 • hipertensiune arterială stadium II şi III şi cu complicaţii
 • arteroscleroza cerebrală
 • boli digestive
 • boli renale
 • boli respiratorii cronice cu disfuncţii ventilatorii
 • stenoza mitrală sau aortică

 

Unități de tratament:

SANATORIUL BALNEAR SLĂNIC MOLDOVA

Str.N. Balcescu nr.7, Cod 605500,
Loc. Slanic Moldova, Jud. Bacau
telefon: 0234 348 129
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

HOTEL VENUS **

Tel: 0234 348 192 ; 0234 348 027 
Fax: 0234 348 718
GSM: 0751 270 642
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Persoana de contact: Neculai DieaconuThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">
Adresa: Str. M. Eminescu, nr.1, Slanic Moldova, jud Bacau

COMPLEX HOTELIER *** EURO VACANTA

Str. Vasile Alecsandri, nr. 4 
Slanic Moldova Judetul Bacãu
Cod 605500  România 
TELEFON / FAX : +40.234-348.280
MOBIL : +40.744-510.146
E-mail :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

HOTEL MĂGURA

Localitate: Targu-Ocna, 18 km distanță față de Slănic Moldova
Judet: Bacau
Telefon: +4 0234 344444
Persoana de contact: Sarbu Elena
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SALINA  TÂRGU OCNA

Str: Salinei nr 12 – cod:605600 – Tg Ocna – Bacau
web: http://www.salina.ro
email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 0372 777 574   0372 777 573

Pe șosea
La Slănic Moldova se poate ajunge din patru direcții importante:

 • Din București pe DN2 până la Adjud, după care pe DN11A până la Onești, DN12A până la Târgu Ocna și DN12B până la Slănic Moldova;
 • Din Bacău pe DN11 până la Onești, DN12A până la Târgu Ocna și DN12B până la Slănic Moldova:
 • Din Brașov pe DN11 până la Onești, DN12A până la Târgu Ocna și DN12B până la Slănic Moldova;
 • Din Comănești pe DN12A până la Tg. Ocna și DN12B până la Slănic Moldova.

Orarul curselor regulate de Autobuz din Autogara Târgu Ocna spre Slănic Moldova:

Din Tg Ocna: 06.30 – 07.00 – 08.10 – 09.45 – 11.00 – 12.30 – 14.30 – 15.30 – 17.45 – 19.10

Din Slănic Moldova: 05.50 – 07.00 – 08.20 – 09.45 – 11.00 – 12.10 – 14.00 – 16.15 – 18.15 – 21.15


Culiardo SRL – Relații și rezervări – Tel: +4-0744-473.175

TRASEU: Bacău – Onesti – Slănic Moldova
Plecări din Bacău

07:30 | 12:30

Plecări din Slănic Moldova
10:00 | 15:00

Relații și rezervări – Tel: +4-0744-473.175


Slănic Moldova – Chișinău

 

 

Cu trenul
Pe ruta Comănești – Adjud se coboară la gara Saline din Târgu Ocna după care se continuă până la Slănic Moldova cu Autobuzul.

Cu avionul
Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău.

 

 

 

1. VILA PUFU – S.C. BETA COM PROD S.R.L.
Slănic Moldova, Str. V. Alecsandri, nr. 1
Telefon: 0751 103 656 0234.348 019 – e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  
Capacitate cazare 66

2. HOTEL NEMIRA – S.C. ALCONEP S.R.L. Slănic Moldova, Str. V. Alecsandri nr. 7
Telefon: 0234 348 348 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
Capacitate cazare 76

3. PENSIUNEA IZVOARE – S.C. IZVOARE S.R.L.
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 2
0744 597 705
Capacitate cazare 26

4. VILA IOANA – S.C. MUNTEANU S.R.L.
Slănic Moldova, Str. I. Creangă, nr. 9
0234 348 400 – 0744 510 146 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 32

5. Complex Hotelier Eurovacanța – S.C. EUROVACANTA S.R.L
Slănic Moldova, Str. V. Alecsandri, nr. 6
0234 348 280 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 52

6. VILA SIAM – S.C. VILA SIAM S.R.L.
Slănic Moldova, Str. M. Eminescu, nr. 1
0749 371 385 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 18

7. HOTEL VENUS – S.C. ALFA HOTELS S.R.L.
 Slănic Moldova, Str. M. Eminescu, nr. 1
0751 270 642 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 286

8. PENSIUNEA MONTANA – S.C. ROSID PROD S.R.L.
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 92
0234 364 798 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 40

9. HOTEL COROANA MOLDOVEIC&M – LUXURY BOUTIQUE S.R.L.
Slănic Moldova, Str. Porumbeilor, nr. 1
0234 348 888 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 38

10. Vila TELECONSTRUCȚIA – H. DOBRU S.C. MOUNTAIN RESORT S.R.L.
Slănic Moldova, Str. V. Alexandri, nr. 8
0749 082 310 – 0234 348 301 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 51

11. COMPLEX TURISTIC CRISTAL – S.C. BIOLIAMA TUR S.R.L.
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 70
0744 219 866 – 0745 309 510 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 40

12. CASA ALBĂ – SC ROMIMPEX S.R.L. Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 59
0745 177 246 – 0234 348 803 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 20

13. HOTEL PERLA MOLDOVEI
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 2
0234 704 704 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 108

14. VILA RICA – SC CARBON ENERY S.R.L.
Str. V. Alecsandri, nr. 24- 0741 375 797 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 21

15. COMPLEX TURISTIC EDI – SC GIGA PROD S.R.L.
Slănic Moldova, Str. Primăverii, nr. 29 A – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
0239 611 058 – 0723 627 748 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 8

16. PENSIUNEA CARAFFA
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 97 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
0234 348 497 – 0744 533 322 – 0740 243 695
Capacitate cazare 28

17. VILA RODICA – IF. AVĂDANI RODICA
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu, nr. 96 A
0749 293 023 – 0753 373 938
Capacitate cazare 14

18. PENSIUNEA EDEN MAISON
Slănic Moldova, str. N. Bălcescu, nr. 84
0740 553 793 – 0742 099 985 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 28

19. VILA MOLDAVIA BEST
Slănic Moldova, Paltinis nr.2
0740 618 045 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 8

20. CABANA FERMA STÂNA DACILOR
Slănic Moldova, Zona Bolovanu
0744 219 866 – 0744 111 554 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 8

21. VILA SABINA SI LORENA – II Nechita Arthur
Slănic Moldova, Str N.Balcescu 52
0744617253 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

22. CASA DONNA-BYANCA
 Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu nr. 54
0234 348 509 , 0755.747 123 – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Capacitate cazare 26

23. PENSIUNEA ANDREI – SC ANDRICOSTI SRL
Slănic Moldova, Str. N. Bălcescu nr. 18c
0740 131 925
Capacitate cazare 6

 

Galerie foto:

 

Vlăhiţa

Monday, 18 September 2017 00:00

Orașul Vlăhița se află în județul Harghita, la poalele munților Harghita, la o altitudine de 850 m. Orașul se poate găsi lângă drumul național 13A, la 27 km de Miercurea Ciuc și la 24 km de Odorheiu Secuiesc.

Dezvoltarea istorică a orașului Vlăhița a fost influențat de dezvoltarea localităților Vlăhița Sat (Szentegyházasfalu), care cuprinde partea nordică a așezării și Mina Sfânta Cruce (Szentkeresztbánya) din partea sudică, cu aspectele sale orășenesc. Prima atestară documentară despre Vlăhița Sat se datează din sec.XII sub numele Oláhfalu, iar datele istorice a Minei Sfânta Cruce sunt din sec.XIX, care se leagă la întemeiarea fabricei de fier din 1836. Prin contopirea acestor două localități, din 1968 orașul Vlăhița a devenit un centru important a regiunii Homorodul de Sus, a primit ca localități componente pe Minele Lueta și Băile Homorod. Caracteristicile urban și rural a localității, atracțiile culturale și naturale se completează reciproc. Nu așa de mult era cunoscută drept țara prelucrării fierului și a lemnului, a piuării postavului. Astăzi creșterea animalelor, agricultura, industrii mici și nu în ultimul rând turismul este cel mai important sector din viața orașului.

 

Potențialul turistic al orașului este foarte prielnic, datorită valorilor culturale și arhitecturale, dar mai ales mulțumită mediului înconjurător splendid ce avem la dispoziție. Turiștii sunt așteptați și cu posibilitatea de a se recrea în jurul apelor tămăduitoare sau a ștrandurilor, din care două sunt termale și celelalte două sunt ștranduri cu apă normală.

Lângă ștranduri și apele minerale inepuizabile din împrejurimi, trebuie să amintim:

 • apropierea Muntelui Harghita, cu vârful Harghita Mădăraș (1801 m). Este și un domeniu schiabil popular, pârtiile din zonă (4,5 km) sunt la cca. 1500 şi 1760 m, sezonul de schi începe în decembrie şi poate dura până în mijlocul lunii aprilie.
 • Poiana Narciselor, care este situată în zona sudică a localităţii Vlăhiţa, în apropierea Pokol-láz, fiind o arie protejată de aproximativ 20 hectare, una din cele mai mari poiane de narcis din România în care pe o suprafaţă de un metru pătrat pot apărea 180-200 de narcise de câmp (Narcissus stellaris).
 • Băile Selters este o staţiunea climaterică, care se află în partea sudică a Munţilor Harghita, în zona superioară a văii Vârghiş la un loc fermecător. Este bogat în izvoare naturale (Selters, Délő, Nádasszék, etc), care sunt asemănătoare prin componenţa şi efectele cu apele naturale din regiunea Selters din Germania (de aici îi vine numele).
 • Stațiunea balneoclimaterică Băile Homorod este așezată pe valea râului Homorodul Mare și a pârâului Băilor, între Odorheiu-Secuiesc și Miercurea-Ciuc, administrativ-teritorial se aparține la Vlăhița. Apa izvoarelor cu apă curativă a fost cunoscută și folosită încă din timpul ocupației romane. Dezvoltarea localități și-a luat avânt în secolul 19, când s-au captat izvoarele, s-au construit vile, restaurante, alei și pavilioane pentru fanfare. În timpul comunismului vilele particulare au fost preluate de stat, și din păcate, după revoluție, starea lor s-a degradat considerabil. Apa ușor carbogazoasă, sănătoasă și foarte gustoasă a celor mai cunoscute izvoare, Lobogo si Maria este însă foarte apreciată și consumată de foarte multă lume și în zilele noastre.

La stațiune se funcționează și un centru de wellness, în sezonul de iarnă o pârtia de 400 m lungime oferă condiții excelente pentru schiat.

 

Moștenire culturală și arhitecturală:

 • Filarmonica de copii din Vlăhița este formată din 140 de copii, dintre care 100 fac parte din cor, iar 40 sunt muzicanţi. Formaţia a fost înființată în anul 1982 de profesorul de muzica Haáz Sándor, care conduce si în prezent filarmonica. Repertoarul formaţiei este compus din piese clasice scurte, cântece populare maghiare şi a altor popoare - cu acompaniament de orchestră simfonică. Dau spectacole adesea în oraşele transilvănene și în străinătate. În clădirea căminului cultural Gábor Áron se află și sediul fundației filarmonicii, în incinta rustică a clădirii se află și o coltecție etnografică al localității.
 • Casa memorială Vitus Géza se află în curtea parohiei Sf. Andrei, şi este un exemplu minunat al casei de locuit tradiţionale subalpine. Casa a fost construită în 1910, în spaţiul podului şi în camere pot fi văzute: mobilier, broderii lucrate manual, unelte şi alte instrumente de uz casnic.
 • Colecția Etnografică a Liceului Tehnologic Gábor Áron: în curtea şcolii a fost construită o casă după modelul caselor ţărăneşti din zonă, în partea de jos cu o pivniţă şi o bucătărie a unei case ţărăneşti, în partea de sus a casei cu o cameră a casei ţărăneşti. În apropierea acestei case poate fi vizitată colecţia micilor meşteşuguri populare ale zonei Homorodului-Mic: câte-un atelier de pantofar, de tâmplar - rotar, de fierar, cu uneltele fiecărei meserii.
 • Muzeul școlii (Mina Lueta): este o secţie a muzeului Liceului Tehnologic Gábor Áron din Vlăhiţa, care prezintă condiţiile, echipamentele şcolii de odinioară.

 

Pe tot parcursul anului Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Vlăhița oferă diferite programe turistice pentru turiști. La cerere se asigură și ghid de turism, transport de pasageri, etc. Dintre programe trebuie să amintim: descoperirea Vlăhiței pe jos sau cu alte mijloace de transport, excursii la Harghita Mădăraș, la Băile Homorod, Băile Selters și Chirui, prepararea și gustarea cozonacului secuiesc, în sezon de iarnă sanie trasă de cai, atelaj de cănine, etc.

Mai multe informații: www.visitvlahita.ro, Facebook:VisitVlahita.ro

 

Evenimentele orașului Vlăhița:

 • Concurs de cântec popular din zona Homorodului. Data: prima sâmbătă din Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii
 • Tabăra de pictură mobilier din Vlăhiţa: în aprilie, vacanța de primăvară. Locul: Școala Generală ”Mártonffi János”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii.
 • Zilele Filarmonicii de copii din Vlăhiţa. Data: prima sfârşit de săptămână din mai. Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii.
 • Festivalul Narciselor. Data: penultima duminică din mai. Locul: poiana narciselor, scena. Organizator: Primăria Orașului Vlăhița
 • Tură pe jos, Data: începutul lunii iunie, Locul: Vlăhița și împrejurimi, Organizator: Forumul Tineret Vlăhița
 • Zilele orașului Vlăhița. Data: în luna iulie. Locul: Teren de fotbal „Vasas”. Organizator: Primăria Orașului Vlăhița.
 • Întrunire Moto Caritativ și Festival Rock din Secuime. Data: iunie. Locul: Ștrandul Termal Perla Vlăhiței. Organizator: Cluburi de motociclete din Secuime.
 • Tabăra de lăutari. Data: prima săptămână din septembrie. Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii.
 • Ziua recoltei. Data: începutul toamnei. Locul: str. Dózsa György. Organizator: Casa de Cultură „Gábor Áron”.
 • Tură cu bicicletă, Data: începutul lunii septembriei, Locul: Vlăhița și împrejurimi, Organizator: Forumul Tineret Vlăhița
 • Campania de toamnă. Data: în luna octombrie. Locul: Vlăhița și împrejurimile sale. Organizator: Asociaţia Husarilor Tradiţionali și Primăria Orașului Vlăhița.
 • Cavalcada de Crăciun, Data: decembrie. Locul: Piața Vlăhița. Organizator: Fundația Szent Gellért, Primăria Orașului Vlăhița, Forumul Tineret Vlăhița.
 • Joc de Betlehem. Data: 25 decembrie. Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Casa de Cultură „Gábor Áron”.

 

În orașul nostru activează diferite ONG-uri, care prin programele lor fac viața mai interesantă la Vlăhița. Activitățile lor atrega și mai mulți turiști. Astfel putem să amintim: Fundația Filarmonica de Copii, Asociația Husarilor din Vlăhița, Fundația Sfântu Gellért, Forumul Tineret din Vlăhița, etc.

 

Galerie foto:

Năvodari

Monday, 18 September 2017 00:00

Navodari – scurt istoric
Realizat de prof. dr. Stelian Dumitrescu

Situat in apropierea Marii Negre, a arterei navigabile Poarta Alba – Midia Navodari si intre lacurile Tasaul si Siutghiol, Navodari-ul a fost si este influentat in mare parte de mediul acvatic. Nu intamplator cele mai vechi urme de existenta umana, pana in prezent au fost descoperite la Mamaia Sat si Peninsula. Ele dateaza de circa 120.000 ani, mai exact din paleoliticul mijlociu, fiind cele mai vechi din Dobrogea. Cercetarile sistematice din perioada 1999 – 2003 de pe insula “La Ostrov” din lacul Tasaul, au scos la iveala o asezare eneolitica, cea mai importanta de acest fel de pe litoralul nostrum al Marii Negre.
Pe raza orasului Navodari au mai fost semnalare, dar insuffcient cercetate pana in prezent urme de existenta umana datand din perioadele: greaca, romana, romano-bizantina.
Urmeaza o perioada cand zona noastra a fost influentata de cetatea sau portul Zanaoarda, un toponim mai putin obisnuit, care apare in harti din evul mediu la nord de Constanta, fiind localizata, dupa unii autori, la Capul Midia.
Instaurarea stapanirii otomane in Dobrogea s-a produs in timp si pe etape, incepand prin 1419-1420 si terminand in 1484 prin cucerirea cetatilor Chilia si Cetatea Alba. Aceasta a avut ca urmare luarea mai multor masuri, printre care masive colonizari cu turci si tatari, precum si schimbarea denumirilor oraselor si satelor chiar si in situatii in care populatia crestina era majoritara. Este perioada cand asezarea noastra capata denumirea de Karacoyun (turca kara = negru, neagra in cazul nostru si coyun = oaie). Dupa unele surse denumirea isi are originile in indeletnicirea locuitorilor de a creste oi astrahan (care insa cu timpul si-au degenerat rasa) pe pasunile si in mediul care ofereau conditii bune. Aceeasi denumire avea si balta care se gasea intre mare si sat acoperita acum de lucrarile fostului si actualului canal.
Dupa revenirea Dobrogei la statul roman, in 1878, asezarea isi pastreaza denumirea, dar in grafie romaneasca – Caracoium. Ea figureaza ca facand parte din plasa Kustenge (Constanta), fiind un catun al comunei Cicracci (azi Sibioara). La 1882 (potrivit documentelor de arhiva) existau 46 locuitori (probabil capi de familie n.n.) asezarea avand 55 hectare ce alcatuiau vatra satului impreuna cu islazul, 46 hectare pamant de plantatie si 10 hectare pamant de cultura.
La 1890, suprafata sa era de 119 hectare, unde convietuiau 114 familii cu 506 suflete, formate din romani, bulgari , turci si austrieci avand ca ocupatie de baza pescuitul. Din cele 1900 hectare, 55 erau ocupate de gradini si de vatra satului cu 65 case mici, neordonate si “ingramadite” in partea sudica.
In august 1922, cunoscutul geograf Constantin Bratescu trece pe aici si mentioneaza asezarea ca fiind un sat curat lipovenesc pe care locuitorii il numeau mai pe scurt Carachioi (Satul negru). El remarca strada larga si dreapta cu case umbrite de salcami, baile care existau aproape de fiecare curte. Apa din fantani era salcie, singura cu apa dulce si apreciata de localnici era pe perisipul ce despartea lacul Tasaul de mare. Fantana fiind de mici dimensiuni era folosita pentru ceai (in sat fiind doua ceainarii) iar pentru consum locuitorii aduceau apa in butoaie de la Mamaia.
In 1927, in urma schimbarii denumirilor de sate din Dobrogea veche, asezarea este denumita Navodari, datorita specificului local.
In 1930 isi pastreaza statutul administrativ de sat si apartinea de comuna Ferdinand I (azi Mihail Kogalniceanu) plasa Ovidiu, jud. Constanta si se intindea pe o suprafata de 2060 hectare din care 1300 hectare erau teren arabil. La recensamantul din 1930 Navodari-ul avea 1152 locuitori din care 150 romani, 996 rusi (lipoveni n.n.) si 6 de alte nationalitati. Inainte de recensamantul efectuat in decembrie, in septembrie se trece pentru prima data la denumirile celor 6 strazi existente, denumiri ce vor fi folosite cel mult pana in anii ’40 si anume: strada Carol II-lea, strada Dorobanti, strada Oltului, strada Principesa Elena, strada Europei, strada Printul Mihai.
Fiind recunoscuta comuna in 1932, localitatea cunoaste o evolutie rapida mai ales incepand cu anii ’50 (dupa sistarea primelor incercari de realizare a “canalului” incepute in 1949 si oprite in 1953) cand incepe sa se profileze tot mai mult perspectiva sa industriala. Astfel, in 1954 si 1975 incep constructiile a doua mari obiective industriale care vor influenta evolutia sub toate aspectele a localitatii. Este vorba despre Combinatul de Ingrasaminte Chimice (U.S.A.S. – Uzina de Superfosfati si Acid Sulfuric, denumita apoi Fertilchim) si respectiv Combinatul Petrochimic Midia. In 1957 se termina colectivizarea, in comuna functionand G.A.C. (Gospodaria Agricola Colectiva) “Senca Reazen” cu 177 familii inregistrate in 1959. In iunie 1959, ca urmare a H.C.M. 713, este stabilita portiunea ca plaja pentru comuna, iar in octombrie acelasi an figura ca institutie “Tabara de pionieri si scolari Navodari”, denumita ulterior “Complexul de odihna pentru copii” .
Daca in 1960 existau 3863 locuitori, in 1962 erau 4500, pentru ca in 1966 sa ajunga la 6400, la care se adauga flotantii in numar de circa 1000, plus cei in jur de 500 pe timpul verii. Paralel cu aceasta, dintr-o situatie documentara intocmita la 21 octombrie 1966, reiese ca in tabara de copii, in sezon de vara au venit peste 2000 de elevi.
Dintr-o statistica din 1966 rezulta ca datorita U.S.A.S. –ului si Uzinei de Reparatii a crescut numarul de salariati, astfel ca in Navodari ponderea muncitorilor in industrie era de peste 70%. De altfel, termeni ca ” centru muncitoresc”, “colonie muncitoreasca”, “orasul nou” au fost folositi (cel putin pentru o parte a localitatii) din 1959, 1960 destul de des, atat de populatia locala cat si in adrese inregistrate la primaria de atunci.
Incepand cu 1 iunie 1968, comuna Navodari dobandeste statutul de oras, ca urmare a H.C.M. nr. 1128 din 27 mai 1968.
In perioada 1976 – 1990 se dezvolta complexul industrial si portul Midia , Baza de export animale vii, Santierul Naval Marea Neagra, C.E.T. Midia, Terminalul Petrolier si de Gaze, se realizeaza Canalul Poarta Alba – Midia Navodari, Ecluza Navodari, Fabrica de Zahar si in zona peninsulara, doua ferme avicole cu o capacitate de peste 100.000 capete si incubatoare proprii.
Pe raza orasului functioneaza baze turistice, cele mai mari fiind Popasul Turistic 3, Mamaia cu 5000 de locuri, Complexul Hanul Piratilor cu 2000 locuri, Complexul de Odihna pentru Copii cu 6000 locuri, Tabara Victoria cu 1000 locuri.
Invatamantul era asigurat de trei scoli cu clasele I – VIII, o scoala cu clasele I – IV, patru gradinite, un liceu industrial de chimie.
Pentru cultura existau:Casa de Cultura, Clubul Petromidia, Clubul Fertilchim.

 

Praid

Monday, 18 September 2017 00:00

Prezentarea Comunei Praid

Praidul se clasifică, ca fiind o aşezare relativ "tânără", fiind atestat din anul 1564. Denumirea de Praid (originalul Parajd, în limba maghiară) vine din cuvântul "paraj" cu diminutiv, aşa cum apare în tot bazinul Carpatic, şi înseamnă mic teren cu iarbă, sau păşune mică cu iarbă. Praidul - ca şi concept - este strâns înrudit cu sarea şi cu tot ce se leagă de aceasta.

Praid - asezare geografica

Dinspre vest, Praidul este poarta judeţului Harghita. Localitatea Praid este cea mai mare comună din Harghita. Înglobează Ocna de Sus, Ocna de Jos şi micul cătun Békástanya. În comuna Praid trăiesc aproximativ 6218 suflete.

În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri, prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin la Gheorghieni, iar spre sud-est prin Corund la Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Ghiurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Şiclod prin versantul Harom.

Localitatea este aşezată pe Valea Târnavei Mici, la poalele Munţilor Gurghiului, în Depresiunea Praid, la 525 m altitudine (masivul de sare atinge 580 m înălţime).

 

Bază de tratament:

 

Wellness Center Praid:

Nr. de telefon: +40722408777

Pagina web: www.wellnesspraid.ro

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Zona de agrement ocupă partea preponderentă din clădire, şi este compusă din zona vestiarelor diferenţiate pe sexe şi bazinele de înot, jacuzzi, saună, baie romană şi turcească. Sunt două bazine de înot, una cu apă dulce şi una cu apă termală având dimensiuni de 10*20m, precum şi un bazin pentru copii cu dimensiuni de 8*3m. Zona de tratamente ocupă mezaninul şi parţial parterul clădirii.

La parter sunt două cabinete medicale şi sala de împachetat cu nămol. La mezanin s-au pozat căzile de baie cu apă termală, 14 căzi în total, separate între ele pentru asigurarea intimităţii. S-a proiectat o încăpere pentru reflexoterapie, care va fi dotat cu un pat de masaj. Terapia va consta din masajul tălpii. S-au proiectat 3 încăperi pentru electroterapie. Dotarea acestora va fi cu aparat pentru electroterapie cu două canale. Sala de împachetări cu parafină a fost împărţită în 4 asigurând intimitate simultan pentru patru persoane.

 

Salina Praid:

Nr. de telefon: +40266240200

Pagina web: www.salinapraid.ro

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

În estul Transilvaniei, pe meleagul Ţinutului Secuiesc, există o zonă – unică – care şi-a dobândit numele de la comoarasa din subteran: „Zona ocnelor de sare” sau „Ţinutul Sării”. Această toponimie s-a folosit pentru prima dată în anul 1659 şi include următoarele localităţi: Sovata, Ilieşi, Praid, cele două Ocne, de Sus şi de Jos, Sărăţeni, Atia, Şiclod, Solocma şi Corund. Acest meleag, desprins parcă dintr-un basm, are în subasment imensa acumulare de sare de la Praid, unul din cele mai mari zăcăminte din Europa. Uriaşul depozit de sare, având o formă uşor eliptică cu diametrele de 1,2 km x 1,4 km îşi are rădăcinile la stupefianta adâncime de 2,7 km.

Zăcământul de sare de la Praid păstrează mai multe taine, care ţin de geologia, istoria, mineritul şi efectele balneare curative. Primul secret rezidă în chiar geneza sării din bazinul Transilvaniei. Aliniamentul estic Corund-Praid-Sovata-Gurghiu este marcat de apariţiile „brâului de sare”, în cadrul căruia, sarea de la Praid apare la surafaţă ca pălăria unei uriaşe ciuperci. Se poate aprecia că formarea sării din Transilvania datează din timpul geologic al Badenianului inferior (Miocenul mediu), acum aproximativ 20-22 milioane de ani. Sedimentele din perioadele geologice ulterioare s-au depus peste stratul de sare şi, sub presiunea lor, sarea a migrat spre zonele marginale ale bazinului. Această deplasare a sării a fost favorizată şi de greutatea sa specifică mai mică, faţă de rocile din jur şi sarea s-a ridicat pe unele falii existente, formând imense cute diapire. Sarea din zăcământul Praid cuprinde cantităţi exploatabile pe sute de ani şi constituie una din comorile de nepreţuit ale Ardealului.

Ţinutul Sării este înzestrat cu nenumărate frumuseţi peisagistice şi rarităţi geologice. Una din acestea este canionul pârâului Corund, cu pereţi de sare şi vegetaţie halofilă, fiind declarată rezervaţie naturală pe o suprafaţă de 60 ha. O altă remarcabilă structură geologică este stânca de aragonit, denumită Dealul Melcilor, situată în colţul sudic al bazinului Praidului, în vecinătatea drumului naţional spre Corund. Alte obiective vestite din perimetru ar fi: cetatea „Rapsonné” la km 4 spre pasul Bucin, lacul Ursu din Sovata, piatra găurită de lângă Corund şi numeroasele izvoare sărate şi ape minerale din zonă.

Sarea din Praid a fost denumită, încă din secolul al XV-lea „sare secuiască”, care a dat numele microregiunii, a determinat acordarea „dreptului sării”, a asigurat pâinea localnicilor pe timp de secole şi nu în ultimul rând, a dat gustul şi savoarea mâncărurilor secuieşti şi ardeleneşti. Masivul de sare din Praid îşi ascunde ultima taină: vraja eternităţii. Cine o va dezlega, va primi în dar veşnicia, transformându-se poate, în stană de piatră.

 

Ștrand cu apă sărată Praid:

Nr. de telefon: +40266240200

Pagina web: www.salinapraid.ro

E-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Apa salinei este pompată în bazinele pentru băi şi în bazinul mare al ştrandului. Apa sărată are efecte curative. Datorită concentraţiei mari de sare, amatorii au şansa de a trăi senzaţia unică a plutirii pe apă.

Ştrandul are o suprafaţă de 5.616 metri pătraţi şi două bazine, unul pentru adulţi, cu o suprafaţă de 1.092 de metri pătraţi, şi unul pentru copii, de 253 de metri pătraţi, care comunică între ele, având adâncimi de la 1,20 la 1,60 de metri.

Zona de plajă acoperă o suprafaţă de 2.478 de metri pătraţi şi se întinde de-a lungul bazinelor, dar şi pe o terasă amplasată pe acoperişul unei clădiri care face parte din ansamblu. Pentru cei care nu vor să se întindă pe nisip, sunt asigurate 540 de locuri pe şezlonguri. În clădirea cu etaj vor funcţiona o linie de autoservire, bucătăria, depozitele pentru alimente şi băuturi, un bar, o terasă-restaurant descoperită şi una acoperită, un magazin, vestiarele, duşurile şi o zonă de masaj. Apa caldă menajeră şi pentru duşuri va fi produsă de instalaţii solare.

În viitorul apropiat se doreşte dezvoltarea salinei cu bază de tratament, construirea unui hotel de 4 stele, zonă de camping, restaurant, etc.

 

 

 

Hoteluri mai mari fără bază de tratement:

 

1. Hotel Praid:

Nr. de telefon: +40266240686/+40744630180

Pagina web: www.hotelpraid.ro

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Clasificare hotel: două stele

 

 

Pensiunea Praid:

Nr. de telefon: +40266240471/+40729977922

Pagina web: www.pensiuneapraid.ro

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Clasificare pensiune: trei flori

 

Pensiunea Andrei și Denis

Nr. de telefon: +4026640404/+40745627496

Pagina web: www.andrei-denis.ro

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Clasificare pensiune: trei flori

 

Pensiunea Sebelin

Nr. de telefon: +4741151359

Pagina web: www.sebelin.ro

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Clasificare pensiune: trei flori

 

Centru de informare:

Primăria Praid:

Nr. de telefon: +40266240175

Pagina web: www.primaria-praid.ro

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Galerie foto:

Tăşnad

Monday, 18 September 2017 00:00

Despre Tășnad:

   Orașul Tășnad poartă bagajul unei evoluții îndelungate ce începe încă din neolitic și până în zilele noastre. Învestigând trecutul, existența în timp și dezvoltarea orașului, prima consemnare documentară despre Tășnad este făcută în anul 1021, de către Nicolaus Mester Tasnadi pleban.

Localitatea a primit statutul de oraș în anul 1968, iar în prezent are o populație de 8.631 de locuitori, fiind al patrulea centru urban al județului Satu Mare din punct de vedere demografic.

   Totuși, Tășnadul este considerat ca fiind un oraș aparte: prin liniștea înălțătoare ce o oferă este ferit de agitația cotidiană specifică unui oraș obișnuit. Zona este împânzită discret de păduri, care pe timpul verilor călduroase devin adevărate oaze de răcoare, iar toamna adevărate expoziții de culoare a naturii; iar ca tărâmul de poveste să fie complet, zona oraşului Tăşnad este renumită pentru apele geo-termale, ape cu puteri vindecătoare, datorită cărora așezarea noastră, a devenit o stațiune turistică cu renume.

   Și pentru că orice tărâm de poveste are și un castel, resursele turistice antropice ale zonei noastre sunt martore și vin să spună o parte din povestea istoriei tumultuoase a țării noastre, a unei provincii din Transilvania în care au coabitatat secular românii,maghiarii, germanii, fapt ce a condus la o diversitate remarcabilă și o bogăție culturală cu care putem să ne mândrim. Vestigiile istorice, edificiile religioase, obiectivele culturale, monumentele invită călătorii să retrăiască trecutul acestei zone.

   Și ce păstrează viu acest tărâm de poveste? Bineînțeles, locuitorii acestui oraș, tășnădenii, care știu să ofere vizitatorilor tot ce au mai bun, astfel încât aceştia devin instant oaspeții și prietenii noștri. Pasiunea noastră pentru turism, respectul pentru un mediu liniștit și divers în același timp, sentimentele și modul nostru de viață ne dau încredere că cei care vor alege să colecționeze clipe și amintiri de pe tărâmul orașului nostru, vor scrie o poveste de călătorie minunată!

CAI DE ACCES CATRE TASNAD

Rutiere
DN 1F , Cluj Napoca - Zalău - Tăşnad - Carei - Satu Mare
DJ 191C Tăşnad - Marghita cu racordare la DN 19B Oradea
DJ 108M Santău – Andrid – Tiream

Distanţe rutiere

Carei - 26 km
Zalău - 59 km
Satu Mare - 60 km
Oradea - 82 k
Debrecen(HU) - 98 km
Nyíregyháza(HU) - 119 km
Baia Mare - 128 km
Cluj Napoca - 143 km
Bistriţa - 201 km
Bucureşti - 600 km


Acces feroviar
Stația C.F.R. Tășnad, str. Gării, nr. 9
Informații: www.cfr.ro

Aeroport la Satu Mare, de acolo cu mijloace de transport rutier către Tășnad, 60 km.

 

ȘTRAND TERMAL TĂȘNAD

            Spre deosebire de localitatea omonimă, cu o vechime milenară, Staţiunea turistică Tăşnad este de dată recentă, abia în anul 2000, prin Hotărârea Guvernului nr. 417, oraşul Tăşnad fiind atestat şi confirmat ca staţiune turistică de interes local. Premisele acestui act datează însă din anul 1978 când, în urma unor prospecţiuni geologice intense efectuate în regiune, pentru descoperirea, între altele, a hidrocarburilor, sonda nr. 4.715 a interceptat, la adâncimea de 1.354 m, un acvifer termal extins, cu ape mineralizate, având temperaturi de peste 72°C şi mineralizare de aproape 9 mg/l.

            In acelaşi an este conturată o „Zonă de Agrement, centrată în jurul unui Ştrand termal, localitatea înscriindu-se în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de cură şi agrement balnear din partea vestică a ţării, alături de mult mai cunoscutele staţiuni Băile Felix şi 1 Mai, Tinca, Moneasa, Călacea, Lipova sau Buziaş,. In jurul ştrandului a fost edificat un camping cu numeroase căsuţe, utilizate de primăvara până toamna de turiştii dornici de balneaţie. De asemenea, a apărut forma de cazare turistică în gospodăriile private, numeroşi locuitori ai oraşului punându-şi la dispoziţia vizitatorilor spaţiile de locuit excedentare.

           Până în anul 1990, baza turistică a funcţionat ca locaţie a turismului de agrement estival, din mai până în octombrie, preponderent de week-end, valorificând într-o singură modalitate (înotul), apele termale ce alimentau ştrandul în cauză.

          Ulterior, spaţiul de agrement a fost lărgit prin construirea a încă două bazine, din care unul pentru copii, cu un volum cumulat de 1 400 m³ şi cu temperatura apei în jur de 40 °C.

          Legat de acestea s-a dezvoltat treptat, îndeosebi după 1995, un complex turistic grupând aproape 300 locuri cazare aparţinând unor instituţii sau persoane particulare.

          Tot după anul 1990, a apărut o a doua categorie de oferte de cazare ca urmare a iniţiativelor unor firme private dar şi implicarea familială prin amenajarea de pensiuni turistice. Acestea flanchează bazinele şi totalizau, până în 2005, 161 locuri într-o pensiune turistică familială (trei locuri) şi patru SRL-uri, totalizând 158 locuri din care două cu 50, respectiv 96 locuri).

          După anul 2005, investiţiile şi iniţiativele de construire a unor locaţii se amplifică apărând hotelurile, motelurile, şi un număr mare de pensiuni şi case private. Oferta de cazare pentru tineri, turişti cu posibilităţi materiale mai restrânse, dar cu cerinţe de confort modeste, s-a lărgit prin amenajarea unor campinguri cu căsuţe, respectiv a campingului cu corturi cu o capacitate de 320 locuri. In acest mod capacitatea totală de cazare în anul 2010 a ajuns la peste 1.260 locuri ceea ce susţine statutul de staţiune de interes local acordat.

           Situat la 2 km de centrului orașului, Ștrandul termal este obiectivul turistic principal al Stațiunii Turistice Tășnad, care atrage în fiecare an sute de mii de turiști care provin în marea lor majoritate din județul Satu Mare și din județele învecinate (Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj), dar care este vizitat și apreciat de turiștii din toata țara și din străinătate.
        Ștrandul termal se înscrie în categoria locațiilor turistice specifice turismului de tratament și agrement balnear datorită apelor sale termale cu proprietăți și calități unice. Captată de la o adâncime de 1354 m prin intermediul unei sonde, apa termală din stațiunea Tășnad este caracterizată de o serie de proprietăți fizico-chimice cum ar fi:

 • temperatura: 70°C;
 • mineralizarea totală de 9846,3 mg/l;
 • pH: 7,5;
 • Anioni: Cl (4,396.7 mg/l), HCO3 (1512.8 mg/l), SO42(29.4 mg/l), NO 3(2.5 mg/l), I- (1.9 mg/l), Br-(0.3 mg/l);
 • Cationi: Na +(3304.5 mg/l), Ca2 +(54.5 mg/l), NH 4 +(20.6 mg/l), Mg2 +(19.5 mg/l), K +(10.0 mg/l) Fe 2+ (0.2 mg/l), HBO2 (101.2 mg/l), H2 SiO3 (23.4 mg/l);

    Calitățile fizico-chimice recomandă utilizarea apei termale în cura externă, pentru următoarele afecțiuni:

- reumatismale degenerative,

- reumatismale abarticulare,

- neurologice periferice cronice,

- ginecologice cronice (în afara puselor inflamatorii),

- posttraumatice,

- boli asociate (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism) sau pur și simplu agremental, prin îmbinarea cu cura de aer și soare.

   Contraindicații pentru apa termală:

               Boli cardiovasculare:

- hipertensiune arterială;

- cardiopatie ischemică;

- cardiopatii congenitale;

- valvulopații;

- insuficiență cardiacă.

     Boli acute pulmonare:

- viroze;

- traheobronșite;

- pneumonii;

- TBC pulmonar;

     Boli inflamatorii articulare în fază acută:

- reumatism poliarticular acut.

     Boli neoplazice sub tratament.           


          La această data ștrandul termal se întinde pe o suprafața de aproximativ 5 ha și pune la dispoziția turiștilor următoarele facilități:

 • 4 bazine pentru adulți și unul pentru copii, toate funcționând cu apă termală de peste 35 de grade Celsius, o perioadă medie de circa 150 zile/an, și o piscină cu apă rece. În perioada Octombrie - Aprilie, funcționează piscina situată lângă ”Pavilionul de Iarnă” (dotată cu dușuri, cabine de schimb, saună), astfel încât turiștii pot beneficia de proprietățile curative și recreative ale apei termale pe durata întregului an. Suprafața totală a luciului de apă al piscinelor este aproximativ de 2050 mp;
            • Spațiu special amenajat pentru amplasarea corturilor si rulotelor. În incinta acestui spațiu turiștii au acces la dușuri cu apă caldă, toalete, posibilitate de racordare la rețeaua electrica, grătare amenajate, foișor;
           • Loc de joacă pentru copii;
           • Terenuri sportive: teren de multifuncțional pe suprafața sintetica cu nocturnă, teren sintetic pentru fotbal-tenis, teren de fotbal și volei pe nisip;
           • Sală de conferințe de 40 de locuri;
           • Parcări amenajate;
           • Terase și restaurante în incinta ștrandului.
           Pe lângă aceste facilități, în imediata apropiere a ștrandului termal există numeroase posibilități de cazare(hoteluri, moteluri, pensiuni), piscine acoperite, baze de tratament, restaurante, pizzerii, fast-food-uri, magazine alimentare, piață agroalimentară, bazaruri, magazine pentru suveniruri, piscine acoperite, bancomate.

         Capacitatea totală de cazare în anul 2017 a ajuns la peste 1.260 locuri ceea ce susține statutul de stațiune de interes local acordat.

Programul de funcționare al Ștrandului termal:


       • în perioada Mai – Septembrie ștrandul este deschis zilnic între orele 08-22
       • în perioada Octombrie – Aprilie piscina situată lângă ”Pavilionul de Iarnă” este deschisă de Luni până Duminica de la ora 10.00 la 20.00 cu excepția zilei de Miercuri când piscina este închisă.

Tarifele practicate în Ștrandul termal Tășnad pentru anul 2017 sunt urmatoarele:

 • Taxa intrare adulți (lei/persoana) 15 lei
 • Taxa intrare copii/elevi/pensionari 10 lei.

 

Galerie foto: