Sunday, 10 September 2017 00:00

Băile Pucioasa

Pucioasa, cochetă şi liniştită este aşezată pe valea râului Ialomiţa, la numai 20 km de fosta cetate de scaun a Ţării Româneşti, Târgoviste. Prin aşezarea geografică, staţiunea este punct de legătură între capitala ţării, Bucureşti şi oraşele Braşov şi Piteşti, distanţa faţă de fiecare dintre oraşele menţionate fiind de 100 de km.

                                                                                                                  

De-a lungul timpului, Pucioasa s-a remarcat prin bogăţia pe care dealurile sale le adăposteşte; respectiv izvoare de apă curativă de sulf şi iod, bogăţie ce a determinat includerea sa în rândul staţiunilor balneare. Totodată, aşezarea între dealurile subcarpatice uşor vălurite cât şi clima blândă,  au fost factori esenţiali ce au contribuit la includerea Pucioasei în rândul staţiunilor balneoclimatice .

Pentru prima dată numele de ”pucioasă”  este menţionat în 1649 sub numele de “piatra pucioasă “ . Însuşi numele aşezării provine de la acestă piatră, de la sulful descoperit în 1828 şi datorită căruia oraşul s-a dezvoltat ca staţiune balneo-climatică. În limba română “ pucioasă “ înseamnă “sulf”.

1 Ianuarie 1930 este data istorică marcantă a oraşului. An în care prin Decretul Regal  nr. 9431, din 7 decembrie 1929, Pucioasa devine oraş, continuându-și activitatea ca staţiune balneoclimaterică.

În anul 1999 orașul Pucioasa a primit în mod oficial statutul de stațiune turistică de interes național, fiind o stațiune balneoclimaterică de tip integrat.

Pucioasa a devenit cunoscută pe harta țării prin proprietățile curative ale apelor minerale sulfuroase, intrate în circuitul european datorită academicianului Bernarth Lendway Alfred care le popularizează cu ocazia expoziției de la Viena din anul 1973. În urma acestui eveniment, stațiunea a ocupat locul I prin cel mai mare procent de substanțe minerale la litru, elementele sulfo-ferice conținute de aceste izvoare determinând ca apele să fie superioare curativ celor mai renumite din stațiunile europene.

H2S (acid sulfhidric) este singurul dintre compușii sulfului care se absoarbe în organism pe cale cutanată, pulmonară și digestivă eliminându-se ulterior prin piele, intestin și rinichi.

Apele sulfuroase reci de la Pucioasa sunt captate și conservate pentru a-și păstra nealterate proprietățile curative.

 • tratarea afecţiunilor reumatismale degenerative, inflamatorii, post-traumatice şi post-operatorii ale aparatului locomotor;
 • tratarea afecţiunilor respiratorii;
 • tratarea afecțiunilor neurologice periferice şi ale sistemului nervos central;
 • tratarea afecțiunilor ginecologice;
 • tratarea afecțiunilor ORL.

Oferă o clipă de răgaz sănătăţii tale !

 

De vizitat în oraş!

Parcul Independenţei,– aminteşte de eroii Pucioasei, căzuţi în timpul războiului de la 1877- 1878. Parcul central al oraşului, are valoare istorică din sec XIX, perioada de referinţă fiind 1875 -1888, când în parc s-au  plantat arbuşti. Se simte mirosul florilor de tei şi parcă se aude, uşor, sunetul fanfarei militare ce cu ani în urmă încânta întregul oraş.

Marele pictor Nicolae Grigorescu,  a îmbogaţit oraşul cu talentul său  pentru o perioadă de timp. Capela Cazinoului din parc a purtat semnătura marelui maestru, aşternută pe pictura intitulată ,,Nouă  muze “ bogăţie ce s-a distrus în urma incediului din 1965.

 

În prezent, Parcul Central este destinat relaxării locuitorilor şi turiştilor sosiţi în staţiunea balneoclimatică Pucioasa.

 

  

 

Lacul de acumulare  Pucioasa

Lacul Pucioasa reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice ale județului Dâmbovița și este un punct de mare atracție al zonei. Lacul a fost construit în anul 1974, la o altitudine de circa 400 metri, în scop de acumulare a apei ce curge pe râul Ialomița.

Odată ajunși aici, frumusețea locului,  fauna și vegetația care îl înconjoară uimeşte şi creează senzaţia transpunerii în Delta Dunării.  Pădurile de foioase și conifere din jur întregesc atmosfera peisagistică  a lacului Pucioasa.

  

 

Muzeul de etnografie şi folclor Pucioasa

 1. Primăverii, nr.1, Jud. Dâmboviţa
  Tel: 0245.61 39 46; Fax: 0245. 61 28 77

 În centrul oraşului Pucioasa, la intersecţia străzii principale, numită cândva Strada Regală cu Bulevardul Castanilor, se află Muzeul de Etnografie, adăpostit în ”Casa Dobrescu”.Muzeul adăposteşte piese vestimentare şi de uz casnic ce amintesc de viaţa de odinioară a locuitorilor din Pucioasa.

 

Miercuri – Duminică:
program
9.00 – 17.00

excepţie : ziua de Luni, Marţi, primul şi al treilea weekend din fiecare lună

Cost Bilet– 6 Lei pers

*Pentru grupurile organizate de minim 10 persoane - adulţi, elevi, studenţi şi pensionari se aplică o reducere de 50%. Preşcolarii şi copiii instituţionalizaţi au intrarea gratuiă.

 

Clubul Copiilor "Casa Nicolae Mateescu"

Adresa: Str. C-tin Olănescu nr.9, Pucioasa, Telefon / Fax : 0245/760856, Jud. Dâmboviţa                                                                                                                                                                            Clădirea este o bijuterie din perioada interbelică, operă a cunoscutului arhitect Joja, în anul 1938, pe proprietatea celui mai mare negustor al acelor vremuri – Nicolae Mateescu. Cladirea pastrează înca elemente de mobilier din perioada menţionată  şi atestă bunul gust şi calitatea.

Muzeul de aviaţie “Dumitru Dorin Prunariu”

Adresă: Strada Olănescu 13, Pucioasa 135400

Telefon: 0245 761 038,

http://www.pucioasa-modelism.ro/muzeul-aviatic

Muzeul poartă numele primului și singurului român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Dacă gândul vă duce spre zbor aici puteţi descoperi abilitatea copiilor noştri de a construi machete de avioane, rachete şi elicoptere.

Este un muzeu unic în țară și în Europa prin faptul că exponatele sunt realizate numai de copii.

http://www.pucioasa-modelism.ro/muzeul-aviatic/

Program :

Luni - Vineri 09:00 – 12:00 ; 15:00 -17:00- în timpul anului şcolar;

Sâmbătă 09:00 -11:00

Preţ bilet : 5 lei/ pers

  

Gara feroviară Pucioasa, situată pe Bulevardul Gării, este o impresionantă clădire utilitară, datată încă din anul 1894 şi înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din România şi inclusă în itinerariul „Gări de Poveste”.

 

Biserica Şerbăneşti cu Hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, Sf. Nicolae  situată pe Strada Ion Heliade Radulescu, în Pucioasa, cartier Şerbăneşti, este ridicată în anul 1806 şi restaurată în 1894 şi face parte din  Monumentele Istorice ale României.

 

 

Biserica Noul Ierusalim reprezintă un obiectiv turistic şi religios renumit al staţiunii, reper arhitectural construit de artiştii plastici Marian şi Victor Zidaru, în care nu au acces decât oamenii care respectă o listă de canoane foarte stricte.

 

Adresa: Pucioasa, Str. Glodeni Vale, 65B, Dâmboviţa, www.noul-ierusalim.ro

 

Casa Pietroşanu  casă veche de peste două veacuri şi jumătate, în care a fost reţinut Ion Heliade Rădulescu – 1848. Casa este situată lângă biserica Şerbăneşti, pe strada ce poartă numele marelui scriitor.

Activităţi de recreere:

Biblioteca “ Ghe. N Costescu “ Pucioasa

Str. Fântânelelor, Pucioasa

Sunt puse la dispoziţia iubitorilor de lectură peste 45000 de volume iar activitatea se desfăşoară  într-o frumoasă cladire cu valoare istorica din secolul  al XIX lea, în sediul fostei Primării a oraşului Pucioasa de altadată.

Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Tel contact 0734.450.877

Centrul Cultural European Pucioasa

 

Iniţiază şi desfăşoară proiecte şi programe culturale în domeniul educaţiei permanente, culturii tradiţionale şi moderne.

Contact: 0734450895

CENTRUL NAŢIONAL  DE INFORMARE ŞI PROMOVARE TURISTICĂ PUCIOASA

  

 1. Republicii , Nr 61http://www.turismpucioasa.ro

TEL: 0345117223, 0734450894

 

UNITĂŢI DE CAZARE

 

 

Hotel Marina 4*

„ Lux şi relaxare „ – cu Bază de tratament proprie

Adresa: B-dul. Garii, Nr. 4 Pucioasa, Dâmbovița, Romania

Tel. 0040722 895 825, 004245 762 030

Fax: 0245 762 031

 Hotel Turist 3*

Hotel TURIST 3*

„Sănătate pentru trup și suflet”

Localizare : central

. Tratamente curative:
- Boli ale aparatului locomotor
- Boli ale aparatului respirator
- Boli dermatologice
- Boli dermatologice
- Alergii
- Boli ale sistemului nervos central si periferic

Adresa: Str. C.Olănescu, nr.1,  Pucioasa, Dâmbovița, Romania

Tel: 0040245 760 874,

        0040245 762440 ;

Site:www.romania-turstica.ro,

 email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Hotel CARP 2*

 “ Intimitate și bucurie”

Localizare : central

Servicii: cazare, masă și tratament,parcare

-acces la biblioteca hotelului cu peste 3500 de volume

- jocuri: table, remi

organizarea de excursii la obiectivele turistice din imprejurimi

-tratament ( în curând): împachetări cu nămol și parafină, electroterapie, chinetopterapie, masaj, băi de plante

Adresa: str. Avram Iancu, nr. 1 Pucioasa, Dâmbovița, Romania

Tel0040245761706, 004 0787643227

 

Hotel  CERES 2*

Localizare : central

Cura in incinta unitatii

-instalatii pentru bai calde cu apa minerala la cada si bazin;

-impachetari cu parafina;

-instalatii cu aerosoli cu apa sulfuroasa;

-instalatii de kinetoterapie si hidroterapie;

-sala de cultura fizica medicala

Adresa :Str. Republicii nr. 1, Pucioasa, Dâmbovița, Romania
Cod postal: 135400
Tel./Fax:004 0245760552
E-mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 1. hotel-ceres-pucioasa.ro

 

Pensiunea LA FAMILIA 3*

-  „Răgaz de relaxare în familie”

Capacitate cazare: 4 camere duble și 2 apartamente fiecare cu nume specific: Arte, La Musica , Amore , Aqua, Lavanda, Nonna.

Dotări:  Living și bucatărie utilată corespunzător,

gradină de meri și pruni, loc de joacă pentru copii, grătar, internet

Adresa: str Barajului, nr 14,Pucioasa, Dâmbovița, Romania

 1. pensiunealafamilia.ro;

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tel 0040732363348

 

Pensiunea MARINA 3*

Localizare : central       


Adresa: B-dul. Garii, Nr. 4 Pucioasa, Dâmbovița, Romania

Tel. 0040722 895 825, 004245 762 030

Fax: 0245 762 031

http://www.romania-turistica.ro/Cazare-Pucioasa/Pensiunea-Marina

 

Vila PANSELUȚA 3*

Localizare :central

 

Adresa: Str. C.Olanescu, nr. , Dâmbovița, Romania

Tel:0040245 760 874, 0040245 762440

Site:www.romania-turstica.ro,

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Capacitate cazare 3 camere duble și 2 apartamente . Dotări:  -gradina cu facilități gratuite pentru grătar, masă ping pong, tablă de darts. Serviciile  de masă si tratament sunt asigurate de HOTELUL TURIST 3*

   

Pensiunea Agroturistica Casa PISCUL LUPULUI

Localizare: Cartier Miculeşti, aprox 10 min de centru (cu autoturism),

Adresa: str. Miculesti, nr. 155, Pucioasa, Dâmbovița, Romania

Tel 0040769535443

 

Casa Turistica SABINA

Localizare:Cartier Miculeşti, aprox 10 min de centru

 ( cu autoturism),

Adresa: str. Miculesti, nr. 69, Pucioasa, Dâmbovița, Romania

Tel 0040737 514 744

 

Bază Agrement Green Heaven

Răsfaţ şi relaxare , piscine pentru adulţi-copii dar şi un teren de minifotbal.

Capacitate de 200 locuri,

Program: Luni – Sâmbătă 09:00 –18:00; Duminică : 09:00 – 19:00

Tel contact: 0722570408

 

Galerie foto:  

Media

Related items