Monday, 11 November 2019 00:00

Sângeorz-Băi

Stațiunea balneoclimaterică Sângeorz-Băi

Sângeorz-Băi este un mic oraș din România situat în inima Munților Carpați, care beneficiază de numeroase bogății naturale. Multe izvoare vindecătoare de apă minerală, peisaje frumoase, atracțiile turistice și oamenii primitori fac din Sângeorz o locație pe care nu o poți rata.

Stațiunea se află  în nord-estul județului Bistrița-Năsăud, în bine-cunoscutul ținut al lui Dracula, Transilvania. Înconjurată de Munții Carpați, stațiunea beneficiază de un climat montan care poate fi adăpostul tău în zilele fierbinți de vară. Temperatura medie anuală este de 7°C.

Orașul, stațiune balneoclimaterică, a fost atestat încă din 1245, atunci cu numele de “Sanct Gurgh”, dar apare prima dată ca fiind un loc unde apele minerale vindecă abia în anul 1770 pe harta Imperiului Austriac. În anul 1876 stațiunea a primit denumirea de “Hebe” care sugerează proprietățile apelor minerale păstrate până în ziua de azi, acelea de vindecare și revitalizare a minții și a corpului. Hotelul Hebe (900 locuri) și câteva vile, conturează la începutul secolului XX stațiunea balneară, care urma să ajungă una dintre cele mai cunoscute stațiuni în perioada interbelică și cea a comunismului. Scurt istoric al stațiunii.

Indicații terapeutice

 • bolile aparatului digestiv (gastrite, ulcer duodenal, sechele după ulcer operat, constipaţie cronică)
 • colicistite
 • reumatism degenerativ
 • colită
 • tratarea stărilor postoperatorii ale ficatului
 • pancreatita cronică
 • obezitate
 • guta cu manifestări la nivelul articulaţiilor
 • hepatita cronică

Tratamente

Apele minerale de care stațiunea dispune sunt folosite pentru tratamentele balneoclimaterice care se fac la bazele moderne proprii de tratament ale hotelului Hebe și hotelului Someșul. Hotelul Hebe are 3 secții de balneofizioterapie: hidroterapie, termoterapie și electroterapie. Sub îndrumarea personalului de specialitate, la baza de tratament a hotelului Someșul se pot efectua proceduri complexe pentru tratarea diferitelor afecțiuni cum ar fi: afecțiuni ale tubului digestiv, afecțiuni hepato-biliare, afecțiuni metabolice și de nutriție, afecțiuni asociate. Pentru mai multe detalii vizitați pagina de tratament balneoclimateric Sângeorz-Băi.

Bazele dispun de instalații de apă minerală cu băi calde, pentru electroterapie și hidroterapie, inhalații si aerosoli. Există proceduri cu parafina și nămol mineral pentru împachetări. De asemenea, există săli de gimnastică medicală.

Resursele de tratament

 • Izvoare de ape minerale clorate, sodice, magneziene, bicarbonate, nămol mineral.
 • Apele minerale au o eficacitate foarte mare.
 • Staţiunea are dotări cu instalaţii pentru băi calde în cadă, pentru aerosoli şi inhalaţii, pentru împachetări cu nămol, electroterapie, hidroterapie, mofete.

Clima

este temperat continentală moderată

Unități de tratament balnear

Hotel balnear Hebe - bază de tratament proprie

Obiective turistice

În zona stațiunii există numeroase obiective turistice culturale, naturale și de relaxare. Poți opta între vizitarea de muzee precum: Muzeul de Artă Comparată, Casa Memorială Liviu Rebreanu sau George Coșbuc, de asemenea Cascada CheilorLacul Lala și Parcul Național Munții Rodnei. Nu trebuie ratate dacă ești un iubitor de peisaje naturale. Satul Artistic Dosul Gârciului combină relaxarea și liniștea cu creații artistice și peisaje uimitoare. Pentru mai multe obiective turistice și detalii vizitează pagina de obiective turistice Sângeorz-Băi.

Acces Rutier:

Bistrița -> Năsăud -> Sângeorz-Băi (Autobuz)
Cluj -> Dej -> Beclean -> Năsăud -> Sângeorz-Băi (tren pana la Ilva Mica, autobuz sau microbuz 8+1 de inchiriat)