Monday, 18 September 2017 00:00

Tăşnad

Despre Tășnad:

   Orașul Tășnad poartă bagajul unei evoluții îndelungate ce începe încă din neolitic și până în zilele noastre. Învestigând trecutul, existența în timp și dezvoltarea orașului, prima consemnare documentară despre Tășnad este făcută în anul 1021, de către Nicolaus Mester Tasnadi pleban.

Localitatea a primit statutul de oraș în anul 1968, iar în prezent are o populație de 8.631 de locuitori, fiind al patrulea centru urban al județului Satu Mare din punct de vedere demografic.

   Totuși, Tășnadul este considerat ca fiind un oraș aparte: prin liniștea înălțătoare ce o oferă este ferit de agitația cotidiană specifică unui oraș obișnuit. Zona este împânzită discret de păduri, care pe timpul verilor călduroase devin adevărate oaze de răcoare, iar toamna adevărate expoziții de culoare a naturii; iar ca tărâmul de poveste să fie complet, zona oraşului Tăşnad este renumită pentru apele geo-termale, ape cu puteri vindecătoare, datorită cărora așezarea noastră, a devenit o stațiune turistică cu renume.

   Și pentru că orice tărâm de poveste are și un castel, resursele turistice antropice ale zonei noastre sunt martore și vin să spună o parte din povestea istoriei tumultuoase a țării noastre, a unei provincii din Transilvania în care au coabitatat secular românii,maghiarii, germanii, fapt ce a condus la o diversitate remarcabilă și o bogăție culturală cu care putem să ne mândrim. Vestigiile istorice, edificiile religioase, obiectivele culturale, monumentele invită călătorii să retrăiască trecutul acestei zone.

   Și ce păstrează viu acest tărâm de poveste? Bineînțeles, locuitorii acestui oraș, tășnădenii, care știu să ofere vizitatorilor tot ce au mai bun, astfel încât aceştia devin instant oaspeții și prietenii noștri. Pasiunea noastră pentru turism, respectul pentru un mediu liniștit și divers în același timp, sentimentele și modul nostru de viață ne dau încredere că cei care vor alege să colecționeze clipe și amintiri de pe tărâmul orașului nostru, vor scrie o poveste de călătorie minunată!

CAI DE ACCES CATRE TASNAD

Rutiere
DN 1F , Cluj Napoca - Zalău - Tăşnad - Carei - Satu Mare
DJ 191C Tăşnad - Marghita cu racordare la DN 19B Oradea
DJ 108M Santău – Andrid – Tiream

Distanţe rutiere

Carei - 26 km
Zalău - 59 km
Satu Mare - 60 km
Oradea - 82 k
Debrecen(HU) - 98 km
Nyíregyháza(HU) - 119 km
Baia Mare - 128 km
Cluj Napoca - 143 km
Bistriţa - 201 km
Bucureşti - 600 km


Acces feroviar
Stația C.F.R. Tășnad, str. Gării, nr. 9
Informații: www.cfr.ro

Aeroport la Satu Mare, de acolo cu mijloace de transport rutier către Tășnad, 60 km.

 

ȘTRAND TERMAL TĂȘNAD

            Spre deosebire de localitatea omonimă, cu o vechime milenară, Staţiunea turistică Tăşnad este de dată recentă, abia în anul 2000, prin Hotărârea Guvernului nr. 417, oraşul Tăşnad fiind atestat şi confirmat ca staţiune turistică de interes local. Premisele acestui act datează însă din anul 1978 când, în urma unor prospecţiuni geologice intense efectuate în regiune, pentru descoperirea, între altele, a hidrocarburilor, sonda nr. 4.715 a interceptat, la adâncimea de 1.354 m, un acvifer termal extins, cu ape mineralizate, având temperaturi de peste 72°C şi mineralizare de aproape 9 mg/l.

            In acelaşi an este conturată o „Zonă de Agrement, centrată în jurul unui Ştrand termal, localitatea înscriindu-se în categoria locaţiilor turistice specifice turismului de cură şi agrement balnear din partea vestică a ţării, alături de mult mai cunoscutele staţiuni Băile Felix şi 1 Mai, Tinca, Moneasa, Călacea, Lipova sau Buziaş,. In jurul ştrandului a fost edificat un camping cu numeroase căsuţe, utilizate de primăvara până toamna de turiştii dornici de balneaţie. De asemenea, a apărut forma de cazare turistică în gospodăriile private, numeroşi locuitori ai oraşului punându-şi la dispoziţia vizitatorilor spaţiile de locuit excedentare.

           Până în anul 1990, baza turistică a funcţionat ca locaţie a turismului de agrement estival, din mai până în octombrie, preponderent de week-end, valorificând într-o singură modalitate (înotul), apele termale ce alimentau ştrandul în cauză.

          Ulterior, spaţiul de agrement a fost lărgit prin construirea a încă două bazine, din care unul pentru copii, cu un volum cumulat de 1 400 m³ şi cu temperatura apei în jur de 40 °C.

          Legat de acestea s-a dezvoltat treptat, îndeosebi după 1995, un complex turistic grupând aproape 300 locuri cazare aparţinând unor instituţii sau persoane particulare.

          Tot după anul 1990, a apărut o a doua categorie de oferte de cazare ca urmare a iniţiativelor unor firme private dar şi implicarea familială prin amenajarea de pensiuni turistice. Acestea flanchează bazinele şi totalizau, până în 2005, 161 locuri într-o pensiune turistică familială (trei locuri) şi patru SRL-uri, totalizând 158 locuri din care două cu 50, respectiv 96 locuri).

          După anul 2005, investiţiile şi iniţiativele de construire a unor locaţii se amplifică apărând hotelurile, motelurile, şi un număr mare de pensiuni şi case private. Oferta de cazare pentru tineri, turişti cu posibilităţi materiale mai restrânse, dar cu cerinţe de confort modeste, s-a lărgit prin amenajarea unor campinguri cu căsuţe, respectiv a campingului cu corturi cu o capacitate de 320 locuri. In acest mod capacitatea totală de cazare în anul 2010 a ajuns la peste 1.260 locuri ceea ce susţine statutul de staţiune de interes local acordat.

           Situat la 2 km de centrului orașului, Ștrandul termal este obiectivul turistic principal al Stațiunii Turistice Tășnad, care atrage în fiecare an sute de mii de turiști care provin în marea lor majoritate din județul Satu Mare și din județele învecinate (Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj), dar care este vizitat și apreciat de turiștii din toata țara și din străinătate.
        Ștrandul termal se înscrie în categoria locațiilor turistice specifice turismului de tratament și agrement balnear datorită apelor sale termale cu proprietăți și calități unice. Captată de la o adâncime de 1354 m prin intermediul unei sonde, apa termală din stațiunea Tășnad este caracterizată de o serie de proprietăți fizico-chimice cum ar fi:

 • temperatura: 70°C;
 • mineralizarea totală de 9846,3 mg/l;
 • pH: 7,5;
 • Anioni: Cl (4,396.7 mg/l), HCO3 (1512.8 mg/l), SO42(29.4 mg/l), NO 3(2.5 mg/l), I- (1.9 mg/l), Br-(0.3 mg/l);
 • Cationi: Na +(3304.5 mg/l), Ca2 +(54.5 mg/l), NH 4 +(20.6 mg/l), Mg2 +(19.5 mg/l), K +(10.0 mg/l) Fe 2+ (0.2 mg/l), HBO2 (101.2 mg/l), H2 SiO3 (23.4 mg/l);

    Calitățile fizico-chimice recomandă utilizarea apei termale în cura externă, pentru următoarele afecțiuni:

- reumatismale degenerative,

- reumatismale abarticulare,

- neurologice periferice cronice,

- ginecologice cronice (în afara puselor inflamatorii),

- posttraumatice,

- boli asociate (boli profesionale, endocrine, boli de metabolism) sau pur și simplu agremental, prin îmbinarea cu cura de aer și soare.

   Contraindicații pentru apa termală:

               Boli cardiovasculare:

- hipertensiune arterială;

- cardiopatie ischemică;

- cardiopatii congenitale;

- valvulopații;

- insuficiență cardiacă.

     Boli acute pulmonare:

- viroze;

- traheobronșite;

- pneumonii;

- TBC pulmonar;

     Boli inflamatorii articulare în fază acută:

- reumatism poliarticular acut.

     Boli neoplazice sub tratament.           


          La această data ștrandul termal se întinde pe o suprafața de aproximativ 5 ha și pune la dispoziția turiștilor următoarele facilități:

 • 4 bazine pentru adulți și unul pentru copii, toate funcționând cu apă termală de peste 35 de grade Celsius, o perioadă medie de circa 150 zile/an, și o piscină cu apă rece. În perioada Octombrie - Aprilie, funcționează piscina situată lângă ”Pavilionul de Iarnă” (dotată cu dușuri, cabine de schimb, saună), astfel încât turiștii pot beneficia de proprietățile curative și recreative ale apei termale pe durata întregului an. Suprafața totală a luciului de apă al piscinelor este aproximativ de 2050 mp;
            • Spațiu special amenajat pentru amplasarea corturilor si rulotelor. În incinta acestui spațiu turiștii au acces la dușuri cu apă caldă, toalete, posibilitate de racordare la rețeaua electrica, grătare amenajate, foișor;
           • Loc de joacă pentru copii;
           • Terenuri sportive: teren de multifuncțional pe suprafața sintetica cu nocturnă, teren sintetic pentru fotbal-tenis, teren de fotbal și volei pe nisip;
           • Sală de conferințe de 40 de locuri;
           • Parcări amenajate;
           • Terase și restaurante în incinta ștrandului.
           Pe lângă aceste facilități, în imediata apropiere a ștrandului termal există numeroase posibilități de cazare(hoteluri, moteluri, pensiuni), piscine acoperite, baze de tratament, restaurante, pizzerii, fast-food-uri, magazine alimentare, piață agroalimentară, bazaruri, magazine pentru suveniruri, piscine acoperite, bancomate.

         Capacitatea totală de cazare în anul 2017 a ajuns la peste 1.260 locuri ceea ce susține statutul de stațiune de interes local acordat.

Programul de funcționare al Ștrandului termal:


       • în perioada Mai – Septembrie ștrandul este deschis zilnic între orele 08-22
       • în perioada Octombrie – Aprilie piscina situată lângă ”Pavilionul de Iarnă” este deschisă de Luni până Duminica de la ora 10.00 la 20.00 cu excepția zilei de Miercuri când piscina este închisă.

Tarifele practicate în Ștrandul termal Tășnad pentru anul 2017 sunt urmatoarele:

 • Taxa intrare adulți (lei/persoana) 15 lei
 • Taxa intrare copii/elevi/pensionari 10 lei.

 

Galerie foto:

Media