Monday, 18 September 2017 00:00

Vlăhiţa

Orașul Vlăhița se află în județul Harghita, la poalele munților Harghita, la o altitudine de 850 m. Orașul se poate găsi lângă drumul național 13A, la 27 km de Miercurea Ciuc și la 24 km de Odorheiu Secuiesc.

Dezvoltarea istorică a orașului Vlăhița a fost influențat de dezvoltarea localităților Vlăhița Sat (Szentegyházasfalu), care cuprinde partea nordică a așezării și Mina Sfânta Cruce (Szentkeresztbánya) din partea sudică, cu aspectele sale orășenesc. Prima atestară documentară despre Vlăhița Sat se datează din sec.XII sub numele Oláhfalu, iar datele istorice a Minei Sfânta Cruce sunt din sec.XIX, care se leagă la întemeiarea fabricei de fier din 1836. Prin contopirea acestor două localități, din 1968 orașul Vlăhița a devenit un centru important a regiunii Homorodul de Sus, a primit ca localități componente pe Minele Lueta și Băile Homorod. Caracteristicile urban și rural a localității, atracțiile culturale și naturale se completează reciproc. Nu așa de mult era cunoscută drept țara prelucrării fierului și a lemnului, a piuării postavului. Astăzi creșterea animalelor, agricultura, industrii mici și nu în ultimul rând turismul este cel mai important sector din viața orașului.

 

Potențialul turistic al orașului este foarte prielnic, datorită valorilor culturale și arhitecturale, dar mai ales mulțumită mediului înconjurător splendid ce avem la dispoziție. Turiștii sunt așteptați și cu posibilitatea de a se recrea în jurul apelor tămăduitoare sau a ștrandurilor, din care două sunt termale și celelalte două sunt ștranduri cu apă normală.

Lângă ștranduri și apele minerale inepuizabile din împrejurimi, trebuie să amintim:

 • apropierea Muntelui Harghita, cu vârful Harghita Mădăraș (1801 m). Este și un domeniu schiabil popular, pârtiile din zonă (4,5 km) sunt la cca. 1500 şi 1760 m, sezonul de schi începe în decembrie şi poate dura până în mijlocul lunii aprilie.
 • Poiana Narciselor, care este situată în zona sudică a localităţii Vlăhiţa, în apropierea Pokol-láz, fiind o arie protejată de aproximativ 20 hectare, una din cele mai mari poiane de narcis din România în care pe o suprafaţă de un metru pătrat pot apărea 180-200 de narcise de câmp (Narcissus stellaris).
 • Băile Selters este o staţiunea climaterică, care se află în partea sudică a Munţilor Harghita, în zona superioară a văii Vârghiş la un loc fermecător. Este bogat în izvoare naturale (Selters, Délő, Nádasszék, etc), care sunt asemănătoare prin componenţa şi efectele cu apele naturale din regiunea Selters din Germania (de aici îi vine numele).
 • Stațiunea balneoclimaterică Băile Homorod este așezată pe valea râului Homorodul Mare și a pârâului Băilor, între Odorheiu-Secuiesc și Miercurea-Ciuc, administrativ-teritorial se aparține la Vlăhița. Apa izvoarelor cu apă curativă a fost cunoscută și folosită încă din timpul ocupației romane. Dezvoltarea localități și-a luat avânt în secolul 19, când s-au captat izvoarele, s-au construit vile, restaurante, alei și pavilioane pentru fanfare. În timpul comunismului vilele particulare au fost preluate de stat, și din păcate, după revoluție, starea lor s-a degradat considerabil. Apa ușor carbogazoasă, sănătoasă și foarte gustoasă a celor mai cunoscute izvoare, Lobogo si Maria este însă foarte apreciată și consumată de foarte multă lume și în zilele noastre.

La stațiune se funcționează și un centru de wellness, în sezonul de iarnă o pârtia de 400 m lungime oferă condiții excelente pentru schiat.

 

Moștenire culturală și arhitecturală:

 • Filarmonica de copii din Vlăhița este formată din 140 de copii, dintre care 100 fac parte din cor, iar 40 sunt muzicanţi. Formaţia a fost înființată în anul 1982 de profesorul de muzica Haáz Sándor, care conduce si în prezent filarmonica. Repertoarul formaţiei este compus din piese clasice scurte, cântece populare maghiare şi a altor popoare - cu acompaniament de orchestră simfonică. Dau spectacole adesea în oraşele transilvănene și în străinătate. În clădirea căminului cultural Gábor Áron se află și sediul fundației filarmonicii, în incinta rustică a clădirii se află și o coltecție etnografică al localității.
 • Casa memorială Vitus Géza se află în curtea parohiei Sf. Andrei, şi este un exemplu minunat al casei de locuit tradiţionale subalpine. Casa a fost construită în 1910, în spaţiul podului şi în camere pot fi văzute: mobilier, broderii lucrate manual, unelte şi alte instrumente de uz casnic.
 • Colecția Etnografică a Liceului Tehnologic Gábor Áron: în curtea şcolii a fost construită o casă după modelul caselor ţărăneşti din zonă, în partea de jos cu o pivniţă şi o bucătărie a unei case ţărăneşti, în partea de sus a casei cu o cameră a casei ţărăneşti. În apropierea acestei case poate fi vizitată colecţia micilor meşteşuguri populare ale zonei Homorodului-Mic: câte-un atelier de pantofar, de tâmplar - rotar, de fierar, cu uneltele fiecărei meserii.
 • Muzeul școlii (Mina Lueta): este o secţie a muzeului Liceului Tehnologic Gábor Áron din Vlăhiţa, care prezintă condiţiile, echipamentele şcolii de odinioară.

 

Pe tot parcursul anului Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Vlăhița oferă diferite programe turistice pentru turiști. La cerere se asigură și ghid de turism, transport de pasageri, etc. Dintre programe trebuie să amintim: descoperirea Vlăhiței pe jos sau cu alte mijloace de transport, excursii la Harghita Mădăraș, la Băile Homorod, Băile Selters și Chirui, prepararea și gustarea cozonacului secuiesc, în sezon de iarnă sanie trasă de cai, atelaj de cănine, etc.

Mai multe informații: www.visitvlahita.ro, Facebook:VisitVlahita.ro

 

Evenimentele orașului Vlăhița:

 • Concurs de cântec popular din zona Homorodului. Data: prima sâmbătă din Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii
 • Tabăra de pictură mobilier din Vlăhiţa: în aprilie, vacanța de primăvară. Locul: Școala Generală ”Mártonffi János”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii.
 • Zilele Filarmonicii de copii din Vlăhiţa. Data: prima sfârşit de săptămână din mai. Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii.
 • Festivalul Narciselor. Data: penultima duminică din mai. Locul: poiana narciselor, scena. Organizator: Primăria Orașului Vlăhița
 • Tură pe jos, Data: începutul lunii iunie, Locul: Vlăhița și împrejurimi, Organizator: Forumul Tineret Vlăhița
 • Zilele orașului Vlăhița. Data: în luna iulie. Locul: Teren de fotbal „Vasas”. Organizator: Primăria Orașului Vlăhița.
 • Întrunire Moto Caritativ și Festival Rock din Secuime. Data: iunie. Locul: Ștrandul Termal Perla Vlăhiței. Organizator: Cluburi de motociclete din Secuime.
 • Tabăra de lăutari. Data: prima săptămână din septembrie. Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Fundația Filarmonica de Copii.
 • Ziua recoltei. Data: începutul toamnei. Locul: str. Dózsa György. Organizator: Casa de Cultură „Gábor Áron”.
 • Tură cu bicicletă, Data: începutul lunii septembriei, Locul: Vlăhița și împrejurimi, Organizator: Forumul Tineret Vlăhița
 • Campania de toamnă. Data: în luna octombrie. Locul: Vlăhița și împrejurimile sale. Organizator: Asociaţia Husarilor Tradiţionali și Primăria Orașului Vlăhița.
 • Cavalcada de Crăciun, Data: decembrie. Locul: Piața Vlăhița. Organizator: Fundația Szent Gellért, Primăria Orașului Vlăhița, Forumul Tineret Vlăhița.
 • Joc de Betlehem. Data: 25 decembrie. Locul: Casa de Cultură „Gábor Áron”. Organizator: Casa de Cultură „Gábor Áron”.

 

În orașul nostru activează diferite ONG-uri, care prin programele lor fac viața mai interesantă la Vlăhița. Activitățile lor atrega și mai mulți turiști. Astfel putem să amintim: Fundația Filarmonica de Copii, Asociația Husarilor din Vlăhița, Fundația Sfântu Gellért, Forumul Tineret din Vlăhița, etc.

 

Galerie foto:

Media