Sunday, 10 September 2017 00:00

Borsec

„Loc mai frumos și mai deosebit ca Borsecul și împrejurimile, abia dacă mai poți visa: unde atotștiutoarea natură a avut dorința să cuprindă într-o grădină fermecată, bunăvoința dumnezeiască prin fapte și proprietăți benefice și frumoase atât pentru ochi cât și pentru corp și suflet” a scris contele Orbán Balázs despre Borsec.

Borsecul se situează în depresiunea cu același nume, în N–E județului Harghita, la o altitudine cuprinsă între 850-930 m, la interferența munților Giurgeului, Bistriței și Călimani. Este tranzitat de DN15, drum care leagă Transilvania de Moldova. Cea mai apropiată magistrală feroviară este în orașul Toplița, la 27 km iar cele mai apropiate aeroporturi sunt în oraşele: Târgu Mureș, la 141 km, Cluj-Napoca, la 191 km, Bacău, la 190 km, Iași, 200 km. Microclimatul deosebit cu variații mici de temperatură și aer de o puritate deosebită, bogată în ozon, cu o floră și faună subalpină variată, au contribuit ca depresiunea să devină una dintre cele mai agreate și căutate destinații din România, fie în băile cu apă minerală, fie pe pârtia de schi. Apa minerală și microclimatul au contribuit la dezvoltarea turismului balnear.

Cea mai mare bogăție a Borsecului sunt  numeroasele  izvoare de apă minerală. Denumirea de „Regina Apelor Minerale” a fost atribuită de  împăratul Austriei, Franz Josif. Dezvoltarea localităţii se leagă de numele a doi cetățeni austrieci, Günther și Zimmethausen, care în 1806  au luat în arendă terenul, și au construit prima fabrică de îmbuteliere a apei minerale, care are o continuitate de 210 ani. Premiile obținute la diverse târguri internaţionale sunt expuse la Muzeul Apelor Minerale, unde se regăsesc și alte documente, obiecte despre istoria acestor ape. Indicațiile terapeutice a unor izvoare de apă minerală, dintre cele 12 existente:

Izvorul Kossuth: afecțiuni ale tiroidei, insuficienței de enterocolite, diabet zaharat, atonii gastrointestinale.

Izvorul Boldizsár: gastrite hipoacide, colite cronice, afecțiuni renale cronice, litiază biliară, dischinezii biliare, sechele posthepatice.

Izvorul László: hipertensiune, în stadiile I și II, afecțiuni coronariene, gastrite hipo- și anacide, afecțiuni ale colonului, dischinezii biliare, afecțiuni renale.

Izvorul Lázár: gastrite hipo și normoacidă, dischinezii biliare, colite, enterocolite.

Izvorul Pierre Curie: gastrite hipoacide, hipertiroide, anemii.

 

Baia Ó-Sáros s-a reconstruit exact după vechea architectură de prin sec. XIX. Dispune de bazin cu apă minerală caldă 28-34 grade, bazin cu apă minerală rece 11- 18 grade, saună, cameră de sare, masaj, bazin în exterior. Tratamentul de 10 zile este recomandat în tratarea afecțiunilor: reumatice, cardiovasculare, neuropsihice, metabolice, endocrine, ginecologice, ateroscleroza sistemică şi în dereglări a glandei tiroide.

În apropiere se află Baia Tradițională din Poiana Zânelor. Apele acestor băi sunt recomandate în caz de arteriopatie, varice, contuzii și au efect stimulator asupra circulației sanguine. Sunt amenajate bazine cu apă minerală, vestiare și locuri pentru odihnă.

La 700 m de la această baie este situat Izvorul Străvechi, care  acum funcționează ca Mofetă amenajată. Este indicat pentru boli cardiovasculare, sechele după accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială stadiul I şi II, reumatisme cronice degenerative articulare sau subarticulare, scop profilactic la persoanele cu risc cardiovascular, efecte benefice în impotenţa sexuală. Cei interesați sunt primiți și îndrumați de un specialist.

În zona Rezervației Naturale Scaunul Rotund se găsesc o serie de curiozități turistice: Peștera de Gheață, Grota Urșilor, amfiteatrele structurilor de travertin cu puncte de belvedere deosebite, Cetatea Bufnițelor cu cazemate din al II-lea Război mondial. Plimbările prin pădure oferă o adevărată farmacie a naturii: plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, aer curat.

 

Galerie foto:

 

Media

Related items