Monday, 18 September 2017 00:00

Târgu Neamţ

PREZENTARE

Orasul Targu Neamt reprezinta una dintre cele mai vechi asezari locuite din zona Moldovei datand din neolitic si epoca bronzului. Din punct de vedere al dovezilor scrise, orasul este atestat documentar la sfarsitul anilor 1300 in Letopisetul Novgorodului, din timpul domniei lui Petru Voda, atunci cand se construieste si Cetatea Neamtului. In secolele XVII si XVIII urmeaza o perioada de decadere economica a orasului, mai ales ca in aceasta perioada Mihail Racovita distruge Cetatea Neamtului la cererea turcilor.

Perioada de revenire a orasului Targu Neamt are loc in secolul al XIX lea odata cu venirea evreilor si a transilvanenilor. In anul 1863, reformele lansate de A. I. Cuza privitoare la secularizarea averilor manastiresti, a permis orasului Targu Neamt sa devina de sine statator si nu sub conducerea si stapanirea Manastirii Neamt. In perioada comunista, orasul Targu Neamt nu a prezentat un interes deosebit pentru autoritati fapt ce a facut ca orasul sa nu mai ajunga la situatia infloritoare din perioada interbelica si antebelica.

Dupa revolutia din 1989, urmeaza o primă perioada de decadere si reorganizare, dupa care orasul incepe sa se indrepte spre o noua perioada de dezvoltare si inflorire. In prezent, populatia orasului Targu Neamt numara aproximativ 21.000 locuitori iar principala activitate si sursa de venituri pentru oras o reprezinta turismul. Singurele industrii importante ramase sunt cea a prelucrării lemnului, cea textilă si cea a prelucrarii metalelor.

Flora actuala din zona Targului Neamt este reprezentata prin paduri, pajisti, vegetatie de lunca si vegetatie specifica versantilor cu terenuri degradate. In ce priveste fauna, aceasta este caracteristică zonei subcarpatice din apropierea oraşului si cuprinde urmatoarele specii: caprioara, mistretul, jderul, vulpea, iepurele si ursul care rareori coboara din zona montana, extinzandu-si arealul in dealurile subcarpatice.

Obiectivele turistice situate in orasul Targu Neamt sau in apropierea acestuia sunt:

Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt – muzeul functioneaza in cladirea fostei Scoli Domnesti din Targu Neamt unde a invatat scriitorul Ion Creanga si cuprinde colectii valoroase de ceramica apartinand culturilor Cucuteni, Precucuteni si Starcevo-Cris. In curtea muzeului este amenajat parcul “Tara lui Creanga” unde turistii vor intra in atmosfera copilariei scriitorului cu personajele ce amintesc episoade din “Amintiri din copilarie”, cat si povesti ca “Punguta cu doi bani”, “Capra cu trei iezi”, povestea omului lenes din “Prostia omeneasca”.

Muzeul “Neculai Popa” Tarpesti – Neamt – Muzeul a fost infiintat in anii saptezeci in gospodaria artistului popular Neculai Popa si reprezinta astazi unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee din Moldova.

Casa Memoriala “Ion Creanga” – aflata in Humulesti, aproape de malul Ozanei, casa este unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale din judetul Neamt si reprezinta un tipic monument de arhitectura populara ramas neschimbat timp de 150 de ani.

Casa Memoriala “Veronica Micle” – este casa in care Veronica Micle a venit deseori in cursul vietii sale sa locuiasca aici. Expozitia permanenta a muzeului este consacrata vietii si activitatii literare a muzei poetului nostru national, Mihai Eminescu, cu obiecte si documente care au apartinut acesteia.

– Casa Memoriala “Visarion Puiu” ,  Muzeul “Mihail Sadoveanu” – aflata in com. Vanatori este  casa in care scriitorul Mihail Sadoveanu si-a petrecut amurgul vietii. Muzeul imbina valoarea sentimentala si istorico-literara oferita de Sadoveanu cu arhitectura deosebita a cladirii, inspirata din vechile constructii din zona.

Casa Memoriala “Alexandru Vlahuta” – situata in satul manastiresc din comuna Agapia este locul unde s-a nascut si a copilarit scriitorul Alexandru Vlahuta.

Cetatea Neamtului – a fost construita in timpul lui Petru I Musat (1375 – 1391) si intarita de Stefan cel Mare (1457-1504), cetatea a fost in Evul Mediu principala fortificatie care apara capitala statului medieval Moldova, Suceava, dinspre sud. Odata cu distrugerea ordonata de Mihai Racovita in 1717, Cetatea Neamt isi pierde total importanta militara si ramane in paragina. In prezent, aceasta a fost restaurata si vizitatorii pot admira diferitele Sali ale cetatii, vechiul paraclis, bucataria, monetaria si dormitoarele.

Monumentul Eroilor (Culmea Plesu) – a fost ridicat intre anii 1938-1939 in cinstea soldatilor din primul batalion romanesc de vanatori de munte, constituit la Targu Neamt si cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Monumentul a fost inaugurat in prezenta Regelui Carol al II-lea si a primului-ministru Armand Calinescu.

Statiunea Baile Oglinzi – statiune renumita in perioada interbelica, aflata intr-o perioada de declin pana in toamna anului 1998, cand s-a redeschis intr-o forma noua, modernizata si baza de tratament cu bai calde la cada, impachetari cu parafina, bai galvanice, magnetodiaflux, curenti dinamici, ultrasunete, masaj si gimnastica medicala. Statiunea ofera conditii pentru tratamentul afectiunilor aparatului respirator, nevrozelor astenice, pentru petrecerea convalescentei sau a unei concediu placut si reconfortant.

Statiunea Balneoclimaterica si Recuperare Medicala Baltatesti – statiunea dispune de 500 de locuri iar baza de tratament cuprinde 75 cabinete (electrofizioterapie, bai NaCl, impachetari cu namol, bai plante, parafina, masaj, sauna, bazin hidrokinetoterapie).

Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina “Dragos Voda” – este una din cele 4 rezervatii de zimbri existente la noi in tara si este catalogata ca fiind una dintre cele mai mari rezervatii exclusive zimbrilor din Europa.

“Codrii de arama”se intinde pe o suprafata de 10,2 ha si  cuprinde in cea mai mare parte goruni seculari.

“Padurea de argint” –  se intinde pe o suprafata de aproximativ 2,4 ha si este alcatuita dintr-un arboret de mesteacan de 200 de ani.

Depozitul de armasari Dumbrava“Herghelia Mariei Sale” – este situat la 10 km de Targu Neamt pe locul grajdurilor domnesti ale lui Stefan cel Mare, pastorite de comisul Manole Jder, asa cum ne sunt descrise in romanul lui Sadoveanu.

Manastiri ortodoxe situate in apropierea orasului Targu Neamt:

Manastirea Agapia – aici poti admira picturile lui Nicolae Grigorescu din interiorul bisericii manastirii

Manastirea Varatec – aici este mormantul Veronicai Micle

Manastirea Neamt – aici este cea mai mare si mai veche biblioteca manastireasca din Moldova

Manastirea Secu – aici este mormantul Episcopului Mitropolit Varlaam al Moldovei

Manastirea Sihastrie – aici este mormantul Parintelui Cleopa

Schitul Sihla – de aici, pe o poteca tainica, se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora, locul unde aceasta, prin multe lacrimi de post si rugaciune, s-a nevoit ani de-a randul.

Manastirea Horaita – este unica ca stil architectural deoarece prezinta elemente din arhitectura romano-bizantina cu influente rusesti

Cazare:

Orasul Tg Neamt alaturi de satele din subordine ofera o gama larga de posibilitati de cazare.

 

TRATAMENT BALNEAR

Poziție geografică

Stațiunea este amplasată în centrul comunei Bălțătești, județul Neamț, la aproximativ 33 km N de reședința județului – municipiul Piatra Neamț- și la 12 km S de orașul Tîrgu Neamț, pe drumul național 15C, care face legătura între cele două localități.

Printre serviciile de care puteți beneficia în cadrul stațiunii se numără cele de balneofizioterapie și recuperare medicală, servicii ce se desfășoară în cele 75 de cabinete medicale ale bazei de tratament.

Stațiunea Bălțătești dispune de 4 hoteluri de 2 stele, cu o capacitate totală de 500 locuri.

Media